Zapraszamy na dynię – przepisy

Jest pyszna, nie tylko marynowana. Można z niej przyrządzać wiele dań. Aromatyczne zupy, gulasze, zapiekanki, a nawet chleby! Sezon na dynię trwa w okresie jesiennym, zatem można w tym czasie coś z niej upichcić. Ale, co? Odpowiedzią na to pytanie będzie przetoczenie kilku przepisów z dynią „w roli” głównej.

zapiekanka będzie z tego

Dynia – Przepisy:

ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI

Podstawowe składniki:

  • 2 dynie masłowe
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag sera bałkańskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • większa marchewka
  • 8 dag czarnych oliwek
  • szczypior z 2 dymek
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • cytryna
  • 4 łyżki posiekanych migdałów lub orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Dynie umyj, osusz, przekrój wzdłuż. Łyżką wyjmij miąższ. Rozłóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz 180 stopni C około 30 minut. Ryż ugotuj al dente w posolonej wodzie. Migdały (orzeszki) upraż na suchej patelni. Drobno posiekane cebulę i czosnek podsmaż na małej ilości oliwy. Oczyszczoną paprykę, obraną marchewkę, natkę z dymki i oliwki pokrój. Wymieszaj wszystko z dobrze odsączonym ryżem, uprażonymi orzeszkami, cebulą, czosnkiem i pokrojonym serem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Napełni dynię przygotowanym farszem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze około 20 minut.

mniam

PIKANTNA ZUPA

Podstawowe składniki:

  • 1 i 1/2 kg dyni masłowej
  • 400 ml mleka kokosowego

Dodatki i przyprawy:

  • cebula
  • łyżeczka pasty z chili
  • łyżeczka suszonych płatków chili
  • 3 szklanki intensywnego bulionu warzywnego
  • 4 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii plus listki do dekoracji
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę podsmaż w rondelku na oleju na jasnozłoty kolor. Dodaj pastę z chili i smaż jeszcze około minuty. Dodaj obraną i pokrojoną w kawałki dynię, bulion warzywny i mleko kokosowe (troszkę zostaw do dekoracji) i gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją na krem. Ewentualnie dopraw solą do smaku. Ponownie postaw ją na ogniu, dodaj bazylię i podgrzej. Wlej do talerzy. Każdą porcję udekoruj smużką mleka kokosowego, posyp płatkami chili, dodaj listki bazylii.

dynia

GULASZ Z WOŁOWINY

Podstawowe składniki:

  • 50 dag obranej i oczyszczonej dyni
  • 70 dag wołowiny gulaszowej

Dodatki i przyprawy:

  • 20 dag małych pieczarek
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz, cukier
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Obsmaż je na dużym ogniu ze wszystkich stron. Przełóż do rondla, podlej bulionem i duś na wolnym ogniu. Na tym samym tłuszczu obsmaż na złocisto pokrojoną w grubą kostkę dynię. Pieczarki pokrojone na połówki również szybko obsmaż. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dołóż przepuszczony przez praskę czosnek, wsyp słodką paprykę, przemieszaj, dodaj do garnka z wołowiną. Wsyp łyżeczkę cukru. Gdy wołowina będzie już miękka, dodaj do niej podsmażone pieczarki i dynię. Duś razem 5 – 6 minut. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt rzadki, zagęść go łyżką mąki z zimną wodą.

Smacznego!!! 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *