Nowalijki – przepisy na wiosnę

Nie możesz doczekać się aromatycznych oznak w kuchni? Nowalijki takie jak młode rzodkiewki, sałaty, pomidorki i szczypiorek są już gotowe do przyrządzania!

nowalijki przepisy

Czasem możemy spotkać się z opiniami dietetyków, że nowalijki nie służą naszemu zdrowiu, tak jak niegdyś. Jednak nie to jest szkodliwe, że dziś uprawia się je w szklarni. Współczesne są też niekiedy zbyt intensywnie nawożone i chronione chemicznie. Dlatego pamiętajmy o kilku zasadach. Przede wszystkim kupujmy nowalijki pozbawione wad, z gładką skórką i bez przebarwień, które są oznaką niewłaściwego nawożenia. Trzeba też pamiętać, że młode jarzyny to urozmaicenie diety, a nie jej podstawa. Gdy zachowamy rozsądek, pyszne, świeże warzywa będą nam wyjątkowo smakować w sałatkach, zapiekankach i zupach. Jak je najlepiej przygotować? Oto kilka moich kolorowych propozycji.

Nowalijki – przepisy na wiosnę

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MŁODYMI WARZYWAMI

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • ok. 350 g kalarepy
  • 300 g marchewki
  • 250 g groszku cukrowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • opakowanie gotowego sosu holenderskiego
  • 50 g masła
  • pół pęczka trybuli

Przygotowanie:

Kalarepę pokrój w słupki, a marchewkę w plasterki. Groszek umyj, szparagi obierz i odetnij twarde końcówki. Szparagi włóż do lekko posolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i gotuj 15 – 20 min. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj marchewki, kalarepę i gotuj 8 – 10 min. Na 5 min przed końcem gotowania dodaj strączki groszku. Ugotowane szparagi wyjmij i odlej ok. 125 ml wywaru. Pozostałe warzywa odcedź i razem ze szparagami ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój na 8 grubszych plasterków. Natkę opłucz i poodrywaj listki. Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Każdą owiń 2 – 3 listkami listkami natki oraz plasterkiem boczku. Smaż na oleju ok. 6 min. Sos holenderski wymieszaj z wywarem, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i polej warzywa. Na wierzch ułóż polędwiczki. Piecz 10 – 15 min. w 225 st. C. Trybulę opłucz, poodrywaj listki. Udekoruj danie. Serwuj np. z ziemniakami.

WIOSENNA POTRAWKA Z JAJKAMI

Składniki:

  • 50 g ryżu
  • sól
  • 2 małe marchewki
  • mała kalarepka
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • dymka
  • jajko
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • 80 ml mleka
  • 4 – 5 gałązek trybuli
  • ziarenka czerwonego pieprzu do posypania

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki oraz kalarepkę obierz, opłucz i pokrój na kawałeczki. Warzywa gotuj w bulionie przez 10 min. Dymkę oczyść, cebulę pokrój na ćwiartki, a szczypiorek grubo posiekaj. Ugotowane warzywa odcedź, bulion zachowaj i odmierz 100 ml. Jajko ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plastry. Masło stop na patelni, oprósz mąką, krótko zasmażaj. Zasmażkę wymieszaj z bulionem i mlekiem. Gotuj, aż sos zgęstnieje, wtedy dodaj warzywa (bez szczypiorku z dymki). Trybulę opłucz i porwij na kawałki, a szczypiorek posiekaj. Potrawkę wyłóż na talerz, obłóż jajkiem, posyp szczypiorkiem, trybulą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

ZUPA PEŁNA WARZYW

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 300 g kalarepki
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g zielonego groszku
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 300 g filetu z kurczaka
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • natka i szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Marchewkę, kalarepkę, ziemniaki obierz i opłucz. Marchewkę pokrój w plasterki, kalarepkę w słupki, a ziemniaki w kostkę. Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, marchewkę i gotuj 10 min. Dodaj kalarepkę i gotuj dalej 5 – 6 min., później wsyp zielony groszek. Zostaw na ogniu jeszcze przez 3 min. Następnie odcedź warzywa, a bulion zachowaj. Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem 5 min. Na drugiej patelni rozgrzej masło, oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej bulion z gotowania warzyw i gotuj 3 min. Dodaj wszystkie warzywa, kawałeczki kurczaka i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką i szczypiorkiem.

NADZIEWANE KALAREPKI

Składniki:

  • 8 kalarep
  • sól
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 3 łyżki oleju
  • cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • mielony czarny pieprz
  • mała żółta papryka
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g twarożku naturalnego

Przygotowanie:

Obierz kalarepy, odetnij „czapeczkę”, wydrąż środek i zachowaj. Gotuj 15 min. w osolonej wodzie, pod koniec dodając odciętą górę. Wyjmij z garnka z ostudź, a wywar zachowaj. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na oleju usmaż pokrojoną cebulę, dodaj miąższ z kalarep i mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i duś ok. 15 min. Dodaj drobno pokrojone papryki, pomidory z ryżem i wymieszaj. W garnku podgrzej 200 ml odstawionego wywaru i śmietanę. Dodaj twarożek, mieszaj, aż się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. Napełnij kalarepy farszem, włóż do żaroodpornego naczynia, zalej sosem i piecz 25 min. w 180 st. C. 5 min. przed końcem nałóż „czapeczki” na kalarepy.

RZODKIEWKA Z MOZZARELLĄ

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • sałata frisee
  • pęczek rukoli
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g pomidorków cherry
  • 200 g mozzarelli w małych kulkach
  • kiełki do dekoracji

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Sałatę, rukolę i szczypiorek umyj pod bieżącą wodą i osusz. Sałatę porwij na małe kawałki i wsyp do miski. Dodaj listki rukoli i grubo posiekany szczypiorek. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki. Pomidory pokrój na połówki, a rzodkiewki na ćwiartki. Kulki mozzarelli dobrze odsącz. Wyjmij miskę z lodówki, dodaj mozzarellę, pomidory, rzodkiewki i delikatnie wymieszaj. Przygotuj bulion warzywny z kostki, dodaj oliwę, musztardę i dobrze wymieszaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu, polej nim sałatę i delikatnie wymieszaj. Udekoruj kiełkami.

SMACZNEGO 🙂

Comments (2)
  1. Karol 14 października 2016
  2. pisanie prac 27 listopada 2018

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *