Sushi wraca do łask

Nie każdy je lubi. Smak sushi jest inny niż wszystkie inne smaki, nie można go porównać w sumie do niczego. Restauracji z tym wykwintnym, można by było rzec jedzeniem, jest coraz więcej. Ceny w prawdzie są równie „atrakcyjne”, ale raz na jakiś czas nawet przeciętny Kowalski może sobie na taki rarytas pozwolić. Sushi można również zrobić samemu w domu. Produkty bez problemu kupimy w marketach, a ile przyjemności sprawi nam zrobienie czegoś tak dobrego i to samemu. Przedstawiam prosty sposób na zrobienie sushi w domu.

sushi2

Niezbędne składniki:

  • 250 g ryżu do sushi (krótko ziarnisty, klejący się),
  • 200 g łososia,
  • 1 ogórek,
  • Sezam,
  • Wasali,
  • Wodorosty nori.

sushi5

Marynata do ryżu:

  • 3,5 łyżki octu ryżowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżki sosu sojowego.

sushi6

Ryż do sushi:

Niewątpliwie najważniejszą rzeczą jest przygotowanie ryżu. Odmierzamy połowę opakowania ryży 500 gramowego, wsypujemy na sito i kilka razy dokładnie płuczemy. Po opukaniu zalać ryż zimną wodą na około 20 minut, po czym odcedzić i przełożyć do garnka lub rondelka, w którym będziemy go gotować. Na szklankę ryżu wlać 1,2 szklanki wody. Po zagotowaniu, gotować pod pokrywą około 10 minut. Odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie możemy przygotować marynatę do ryżu. Bez tego sushi się nie uda.

Marynata do ryżu:

W małej miseczce wymieszać ocet, cukier i sos sojowy. Do ciepłego ryżu wlać marynatę i wymieszać drewnianą łyżką. Na drewnianej lub bambusowej podkładce ułożyć płat nori. Na to ryż – nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzie. Na środku położyć łososia, obok można położyć ogórka bez skórki. Można posypać sezamem.

Tak wstępnie przygotowane sushi możemy zacząć zwijać. Całą tajemnica zwijania sushi polega na tym, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku, dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją. Nie da się tego dokładnie opisać słowami, dlatego proponuję podpatrzenie na żywo w jakieś restauracji bądź obejrzenie filmiku w Internecie.

sushi4

Tak przygotowane sushi, możemy już pokroić. Pamiętajmy, że nożem zamoczonym w wodzie kroi się dużo lepiej. Każdy wałeczek powinniśmy pokroić na 6 kawałków. Sushi można od razu posmarować wasali, ewentualnie tuż przed podaniem. To już zależy od naszych upodobań.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *