Ser Pula- Najdroższy ser świata!

To ser Pula. Kilogram tego sera kosztuje nawet 1300 dolarów. Skąd bierze się taka cena tego sera i cała jego wyjątkowość? Mianowicie podaż tego produktu jest bardzo niewielka. Powstaje on wyłącznie na jednej farmie – Zasavica w Serbii. Hodowanych jest tam około 100 górskich osłów specjalnej bałkańskiej rasy. Z ich mleka wytwarzany jest ten wyjątkowy ser Pula.

źródło: pixabay.com

Jak nazywa się najdroższy ser świata?

Jest to ser wędzony, a do wytworzenia kilograma sera potrzeba aż 25 litrów mleka. Dla porównania, do produkcji serów dojrzewających kilka miesięcy potrzeba 10-12 litrów mleka krowiego. Dla serwów z mleka owczego 6-7 litrów. 5 litrów mleka potrzeba na wyprodukowanie jednego kilograma sera koziego. Łatwo policzyć, że litr mleka oślic używanego aby wytworzyć najdroższy ser świata, kosztuje ponad 50 dolarów.

Unikalność produktu oraz jego światową renomę, postanowili wykorzystać miejscowi specjaliści od promocji. Zdecydowali, że ser będzie można kupić wyłącznie na terenie rezerwatu Zasavica. Celem tego ograniczenia jest przyciągnięcie turystów do rezerwatu. W ten sposób turystyka kulinarna ma służyć propagowaniu regionu i rezerwatu. Najdroższy ser świata stał się magnesem prowadzącym do mało znanego rezerwatu.

źródło: pixabay.com

Mleko oślic z Zasavicy jest bardzo trudno dostępne. Pochodzi tylko od oślic żyjących wyłącznie na terenie rezerwatu. Zwierzęta wypasane są na czystych i dziewiczych łąkach. Taka unikalność ma wpływ nie tylko na smak mleka i właściwości sera, ale także przede wszystkim na promocję regionu. Ser Pula wytwarzany jest według starej procedury wyłącznie w rezerwacie. Jest to najdroższy ser świata, bo do jego produkcji wykorzystywane jest mleko lokalnego gatunku bałkańskich oślic. Ścisłą tajemnicą chroniona jest technologia wytwarzania sera.

Co ciekawe, jak podaje dzisiejszy Puls Biznesu:

Novak Djokovic, numer 1 na liście ATP kupił ser, by zabezpieczyć sobie jego dostawy dla powstającej sieci restauracji w Serbii. Smakołyk, o którym rok temu jeszcze praktycznie nikt nie słyszał, z miejsca pokonał najdroższy dotąd ser ze szwedzkiego łosia, kosztujący równowartość 3,2 tys. zł. Pula na razie sprzedawana jest po około 1800 zł, ale za funt i w promocji. Według menedżera tenisisty, cytowanego przez Reuters, na wolnym rynku kosztowałby ponad 9 tys. zł.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *