Ryba z warzywami, czyli dietetyczny przepis na obiad

Ryba z warzywami, już na samym wstępnie to brzmi smacznie. Po odpowiednim przyrządzeniu można sprawić, że dietetyczny obiad stanie się ucztą dla oczu i ciała. Nie pozostaje nam nic innego jak podanie składników i sposobu przygotowania pysznego obiadu.

 Ryba z warzywamiRyba z warzywami:

Aby przepis każdemu smakował warto sięgnąć po ulubione składniki. W tym celu proponuję abyś do tego dania wybrał ulubioną przez siebie rybę. Ja osobiście, najbardziej lubię mirunę, ponieważ nie ma ości, nie ma dużej zawartości tłuszczu i jest po prostu smaczna.

Załóżmy, że danie przygotowujemy dla 2 osób.

Niezbędne składniki:

  • 2 filety z miruny lub innej ulubionej ryby
  • dwa woreczki ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • por
  • mały seler korzeniowy
  • natka pietruszki
  • koperek
  • cytryna
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz

Przygotowanie ryby

Aby filety z ryby miały odpowiedni smak i aromat, dzień wcześniej należy polać je sokiem z cytryny, posolić, doprawić pieprzem i ulubionymi ziołami. Następnie tak zamarynowaną rybkę wstawiamy na noc do lodówki, by nabrała smaku.

marynowanie

 Przygotowanie warzyw

Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, a por w cienkie paski. Wszystko wrzucamy do garnka z małą ilością wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 10 – 15 minut, następnie do wrzątku wrzucamy pokrojone filety miruny. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, trzymamy na wolnym ogniu od 15- 20 minut, w zależności od tego jaki wybraliśmy rodzaj ryby.

 

Oczywiście, nie zapominamy o równoczesnym ugotowaniu ryżu w osobnym garnku.

Po ugotowaniu wszystkich składników, odsączamy ryż i podajemy go na talerzu z rybą i warzywami. Będzie to zdrowe, dietetyczne i syte danie. Może być to świetny sposób na dietetyczny obiad.

źródło: pixabay.com

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *