Pyszne dania z marchewką – przepisy

Wrzućmy dzisiaj na talerz marchew. Warzywo to znane było już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy dziś, nie było wówczas zbyt cenione. Zmieniło to się dopiero gdzieś w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam obecnie odmiana, która cechuje się jędrnymi korzeniami i słodkawym posmakiem. Od tego momentu marchewka na stałe weszła do naszego jadłospisu i to niemal w każdej postaci.

Niespodziewanie, ale marchewka zaliczana jest do roślin selerowatych. Jest tanim i powszechnie najbardziej znanym warzywem o intensywnym żółtopomarańczowym zabarwieniu. Swój kolor zawdzięcza głównie karotenowi. Często wykorzystujemy ją jako smaczny dodatek do wielu dań. Dlatego też mając to na uwadze poniżej przedstawię kilka łatwych i wypróbowanych przepisów z marchewką w roli głównej. Najpierw powiem jednak coś niecoś o jej właściwościach.
marchewka właściwości

Marchew – właściwości

Otóż w marchewce możemy znaleźć wiele witamin tj: witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP.  Są w niej także składniki mineralne m.in.: wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki temu, że ma dużą ilość błonnika, pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Marchewka sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
Warzywo to ma bardzo pożądany wpływ na naszą cerę. Delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę. Picie soku z marchwi poleca się szczególnie latem, podczas opalania, gdyż korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry. Inną zaletą marchwi, chyba najlepiej nam znają jest jej korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta – karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Marchewkę oczywiście najlepiej spożywać na surowo, gdyż jest wówczas najbardziej wartościowa. Z drugiej jednak strony surowa marchewka jest bardziej ciężkostrawna. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych. Warto jednak od czasu do czasu zdecydować się na marchewkę gotowaną. Zatem przytoczę kilka przepisów, tak jak z resztą obiecałam z marchewką w roli głównej.

Marchewka – najlepsze przepisy

MARCHEWKA Z GROSZKIEM
Składniki (na dwie porcje) :
  •  rozmrożone opakowanie „marchewka z groszkiem” lub ok. 4 – 5 pokrojonych w kostkę marchewek i ok. 250 – 300 g groszku
  •  łyżka masła
  •  łyżka mąki
  •  spora szczypta pieprzu
  •  spora szczypta gałki muszkatołowej
  •  łyżeczka, dwie soku z cytryny
  •  sól
  •  odrobina startej skórki z niewoskowanej, sparzonej cytryny
 Przygotowanie:

Marchewkę z groszkiem zalewamy niewielką ilością wody, do ok. 1/4 wysokości warzyw, następnie solimy. Warzywa przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, przestawiamy na najmniejszy palnik i zmniejszamy ogień do minimum. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą całkiem miękkie, ale nie rozpadnięte. Zwykle zajmuje to kilka minut, czasem groszek z mrożonki bywa uparty, wtedy nieco dłużej. Podczas duszenia zaglądamy od czasu do czasu, czy nie trzeba dolać nieco wody, bo np. odparowała zbyt szybko lub przeciwnie, podnieść pokrywkę by jej nadmiar odparował. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę. Zasmażamy chwilkę, ale tylko do porządnego wmieszania mąki, niech się nie rumieni. Wlewamy do rondelka z warzywami. Kiedy się śpieszymy, można mąkę rozsypać po powierzchni, wymieszać i osobno dodać masło. Dodajemy gałkę, pieprz, sok z cytryny, skórkę i sprawdzamy, czy nie trzeba całości dosolić lub dodać szczypty cukru, jeśli marchewka jest mało słodka. I tak oto mamy smaczny dodatek do mięsa i ziemniaków.

MARCHEWKA GOTOWANA
Składniki:
  •  pół kilograma marchewki
  •  łyżeczka mąki
  •  łyżeczka soli
  •  łyżeczka cukru
  •  2 łyżki masła
  •  koperek do posypania
Przygotowanie:

Na samym początku umyjmy marchewkę, obierzmy ją i pokrójmy w smakowitą kosteczkę. Do rondelka włóżmy masło i rozpuśćmy je. Następnie wrzućmy marchewkę, dodajmy cukier, sól oraz pół szklanki wody i duśmy to pyszne danie. Kiedy dodatek do obiadu będzie miękł, rozmieszajmy mąkę z 3 łyżkami zimnej wody. Miękka marchewka to znak, że można już dodać mączną zawiesinę. Następnie trzeba wszystko dobrze wymieszać. Gotowana marchewka jest już gotowa. Doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem.

MARCHEWKA DUSZONA
Składniki:
  • marchew
  • masło (ew. margaryna)
  • mąka ziemniaczana (ew. zwykła)
  • sól
  • cukier
Przygotowanie: 

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w niewielką kostkę. W garnku roztapiamy masło, tyle żeby zakryć dno, wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą, trochę ponad poziom marchwi i dusimy, najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej. Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru, zdecydowanie więcej niż soli. Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej, najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze 2 – 3 minuty i gotowe.

MARCHEWKA ZASMAŻANA
Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • jarzynka lub suszone warzywa
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
 Przygotowanie: 

Obrane marchewki zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach i przełóżmy do garnka. Do marchewki wlejmy wodę i dodajmy trochę jarzynki lub suszonych warzyw. Marchewkę ugotujmy do miękkości, trwa to z reguły kilka minut. Z 2 łyżek masła i mąki zróbmy jasną zasmażkę. Przygotowaną zasmażkę dodajmy do marchewki i szybko rozmieszajmy. Do marchewki dodajmy też ocet, cukier i resztę masła. Wszystko wymieszajmy i smażmy dalej razem, aż zgęstnieje. Podawajmy np. jako dodatek do obiadu. Można ją dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem.

marchewka
MARCHEWKA NA GĘSTO
Składniki:
  •  kilogram marchewki
  •  łyżeczka mąki
  •  1/4 łyżeczki soli
  •  2 łyżeczki cukru
  •  łyżeczka masła
  •  trochę wody
Przygotowanie: 
Marchewkę pokrójmy w plasterki lub kostki. Umieśćmy w niewielkim garnku i dolejmy trochę wody, tak, żeby zakryło dno. Posólmy i gotujmy na wolnym ogniu. W międzyczasie dodajmy dwie łyżeczki cukru i łyżeczkę masła. Kiedy marchewka będzie już miękka, w 1/3 szklanki wody rozprowadźmy łyżeczkę mąki i dodajmy roztwór do marchwi, żeby ją zagęścić. Od tego momentu gotujmy jeszcze przez około pięć minut. Jeżeli wolimy, żeby była słodsza, dodajmy trochę cukru. Podawajmy na ciepło jako dodatek do obiadu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *