Pule Marengo – przepis

Pule Marengo jest francuskim daniem, które nazywane jest także Kurczak Marengo, czy też Poulet Marengo. Mówi się, że danie to powstało dla uczczenia Bitwy pod Marengo. Pierwowzór tego dania składał się m.in. z jajek sadzonych i raka. Teraz przyrządzamy je nico inaczej.

Składniki na Pule Marengo:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0.6 kg pieczarek
  • 4 sztuki cebuli
  • Przecier pomidorowy + słoik własnej roboty
  • Nać pietruszki – duży pęczek
  • Kostka rosołowa rozrobiona w szklance wody

Przygotowanie Pule Marnego:

Pierś pokroić w kawałki, przyprawić i obsypać mąką, następnie usmażyć na patelni. Przekładamy do garnka, a na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę i również dodajemy do kurczaka.

Na koniec dusimy na patelni pieczarki (solimy je), pokrojone w pół plasterki dodajemy do pozostałych składników. Do garnka wlewamy rozpuszczoną kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy wino i posiekaną natkę pietruszki, przez chwilę gotujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *