Przepisy na fit ciasto na gofry

Przyszły do nas zimne dni, najwyższy czas, by się rozgrzać i dostarczyć naszemu organizmowi energii. Jak wiadomo, nie ma nic lepszego niż gofry.

fit gofry

źródło: pixabay.com

Gofry z mąki jaglanej

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie

Gofrownice należy wysmarować cienką warstwą tłuszczu. Miksujemy na gładką masę: mąkę jaglaną, ksylitol, jajka, wodę gazowaną. Następnie masę wlewamy do gofrownicy i zapiekamy. Na gotowe gofry wykładamy jogurt- według uznania. Zamiast jogurtu bądź jako dodatek do niego możemy dodać banany, truskawki, czy też owoce leśne.

składniki fit gofry

źródło: pixabay.com

Gofry z mlekiem migdałowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g mąki jaglanej
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego bądź innego tłuszczu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie

Jajka mieszamy z mlekiem i olejem. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie łączymy pierwszą i drugą miskę i miksujemy do momentu, kiedy uzyskamy gładką konsystencję. Chochelką nakładamy masę do gofrownicy.

gofry

źródło: pixabay.com

Gofry z cukrem trzcinowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie płynne składniki i miksujemy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Możemy także tak jak w poprzednim przepisie, najpierw oddzielnie połączyć płynne i sypkie produkty, a dopiero później je połączyć. Masa powinna wyglądać jak gęste ciasto do naleśników.

Czas zapiekania gofrów różni się od sprzętu oraz zaleceń producenta. Dajcie znać, który przepis spodobał się Wam najbardziej.

Jeżeli jednak obawiacie się, że gofry są zbyt tuczące to zajrzyjcie na Hop-Sport.pl  i znajdźcie sprzęt, który pozwoli Wam zdobyć wymarzoną sylwetkę bądź utrzymać obecną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *