Przepisy na 5 smacznych i dietetycznych zup

My Polacy bardzo lubimy, wręcz kochamy zupy. Niestety większość z nas coraz częściej rezygnuje z nich, gdyż są zbyt kaloryczne. Nie musimy jednak ich omijać z daleka. Jak to? W tym artykule przedstawię 5 przepisów na smaczne i dietetyczne zupy, czym udowodnię że zupa może być dobrym sposobem na dietetyczny i zdrowy obiad. Warto wiedzieć, że nawet na diecie nie trzeba rezygnować z ulubionej zupy-  wystarczy tylko trzymać się kilku zasad. Jakich?

zupa przepis

źródło: pixabay.com

Po pierwsze, zamieńmy mięso, czy kości na chudego kurczaka, lub w ogóle zrezygnujmy z mięsnego wywaru. Po drugie, zapomnijmy o kostkach rosołowych, czy gotowych bulionach, bo są pełne chemii i tłuszczy. Po trzecie starajmy się używać świeżych, sezonowych warzyw, (ewentualnie mrożonych).

Oto 5 przepisów na dietetyczne i smaczne zupy:

  1. ZUPA ZACIEROWA

Składniki:

  • 1 l wody
  • 4 – 5 pokrojonych młodych marchewek
  • 2 pokrojone młode pietruszki
  • kilka posiekanych liści pora
  • posiekana natka pietruszki
  • seler naciowy
  • 5 młodych ziemniaczków pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki Kucharek Gold
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat

Do zacierek:

  • połowa jajka
  • 1 szkl. mąki

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy pokrojone: marchewki, pietruszki, pora, selera i ziemniaki. Dodajemy kucharka, pieprzu i soli. Gotujemy przez pół godziny.  Następnie z jajka i mąki zagniatamy zacierki i wrzucamy je  powoli do zupy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.  Nalewamy i posypujemy natką.

  1. ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Składniki bulionu:

  • 1/3 selera
  • 1 duża marchewka
  • 10 cm pora
  • pół pietruszki
  • 1 czosnek
  • 1 cebula
  • 1,2 – 1,5 litra wody
  • 2 łyżki vegety
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

 Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Wszystko gotujemy około godziny, aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowany bulion miksujemy.

Składniki zupy:

  • 500g pomidorów w kartonie
  • ser gouda do smaku
  • chleb na grzanki
  • listki Bazyli dla ozdoby

Przygotowanie:

Do przetartego bulionu dodajemy pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami i startym serem oraz listkiem bazylii.

źródło: pixabay.com

      3.ZUPA KREM Z GROSZKU

Składnik  zupy:

  • 1,5 l wody
  • 400 g mrożonego groszku
  • 2 duże marchewki
  • seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 1 serek topiony
  • Vegeta/ warzywko
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Do garnka średniej wielkości wlewamy wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do bulionu i dodajemy Vegetę. Bulion gotujemy na małym ogniu  przez około godzinę,  do czasu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyławiamy pora z zupy. Do bulionu wrzucamy mrożony groszek i czekamy aż zupa ponownie się zagotuje, dodajemy serek topiony. Przy pomocy blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu.

 Składnik pieczywa czosnkowego:

  • 1/3 bagietki
  • oliwa z oliwek
  • ser gouda
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kroimy bagietkę na małe kromki.  W miseczce łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym czosnkiem. Polewamy kromki bagietki mieszanką oliwy z czosnkiem. Kromki posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni, do czasu aż ser się roztopi. Zupę podajemy wraz z upieczonymi grzankami.

      4.ZUPA KREM Z SELERA

 Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia

 Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w  drobną kostkę cebulę. Dodajemy obrane, również pokrojone w kostkę korzeń selera i ziemniaki. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i dusimy przez 30 minut, lub aż warzywa będą miękkie. Potem całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Zupa ta idealnie smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami. Jeśli jednak jesteśmy na diecie to lepiej przegryzać do niej pieczywo razowe.

  1. ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

 Składniki zupy:

  • 1,5 l wody
  • 1 kwiat brokułu
  • 1 duże marchewka
  • ¼ seler
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora
  • 3 łyżeczki warzywka
  • szczypta soli
  • szczypta  pieprzu

 Przygotowanie:

Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Do garnka średniej wielkości wlewamy wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do bulionu  bez kwiatu brokułów. Bulion gotujemy na małym ogniu  przez ok. 30 minut, następnie dodajemy brokuły. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy wegetką, solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 10 minut. Przy pomocy blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu.

źródło: pixabay.com

Jeżeli chcemy zjeść smaczną, zdrową, a do tego dietetyczną zupę, śmiało możemy którąś przyrządzić, korzystając z powyższych przepisów.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *