Przepisy kulinarne dla cukrzyków

Cukrzycy powinni przestrzegać zasad żywieniowych gdyż jest to niezwykle ważny element leczenia. Sposób odżywiania ma istotny wpływ na spełnienie wszystkich kryteriów dobrego leczenia cukrzycy. Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz spożywania płynów. Dieta nie oznacza więc jedynie procesu prowadzącego do obniżenia wagi ciała. Dieta cukrzycowa to styl i przestrzeganie pewnych reguł, które mają za zadanie osiągnięcie dobrego samopoczucia i prawidłowego poziomu cukru we krwi. Oto jeden z podstawowych przepisów na pesto ze szparagów z makaronem dla cukrzyków.

zakaz

Pesto ze szparagów z makaronem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
  • makaron typu tagliatelle
  • sok z ¼ cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

jedz
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na około minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź. Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.

A gdzie indziej zjemy taką potrawę jak nie na wyjeździe we Włoszech. Czyż to nie Włochy słyną z przepysznych makaronów i warzyw.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *