Przepis na warzywną tortillę – smacznie i szybko

Tortilla z warzywami większości z nas kojarzy się zapewne z niezdrowym fast foodem. Jednak wcale nie musi tak być! Czemu? Temu iż możemy ją zrobić sami w domu. Taka domowa tortilla z warzywami zaspokoi największy głód i na pewno będzie lepszą i zdrowszą alternatywą, do tych, które serwowane są w butkach. Jak zatem zrobić taką domową tortillę z warzywami?

Źródło: pixabay.com

Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie to w tym artykule przedstawię przepis zarówno na ciasto, jak i farsz do tortilli warzywnej. Oto on:
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bądź też masła
  • 2/3 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie ciasta na tortillę warzywną.
Na sam początek do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i smalec albo masło bądź też olej kokosowy. Do tego wszystkiego dodajemy stopniowo wrzącą wodę, pamiętając przy tym, żebyśmy wylewali ją bezpośrednio na tłuszcz. Te wszystkie składniki mieszamy widelcem. Łączymy je i formujemy kulkę. Tak wyrabiamy przez około 3 minuty, aż do momentu, gdy nasze ciasto będzie gładkie. Następnie zawińmy je w folię spożywczą i odstawmy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie podzielmy ciasto na 10 równych części i uformujmy kulki. Odstawmy na minimum 10 minut, a maksymalnie na 1 ½ godziny, przykryjmy, by nie obeschły. Później kolejno rozwałkowujemy wałkiem ciasto na bardzo cieniutkie placki. Owe placki kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni. Natomiast po około 30 sekundach smażenia, kiedy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami, przewróćmy ją na drugą stronę i smażmy przez kolejne 30 sekund. Nasza tortilla napuszy się jeszcze bardziej i znowu pokryje się brązowymi plamami, tym razem oczywiście z drugiej strony. Jeszcze raz przewróćmy tortillę i jak tylko jej rozmiar się ustabilizuje, po około 15 – 30 sekundach, zdejmijmy z patelni i układajmy w stosik. Tak samo usmażmy resztę placków. Natomiast, by łatwiej było nam zawijać tortillę z farszem albo kroić ją na chipsy to takie usmażone tortille, trzymajmy przez jakiś czas zawinięte w wilgotną ściereczkę. Oczywiście owe placki możemy też podgrzewać.

Źródło: pixabay.com

Składniki na farsz:
  • 800 g groszku konserwowanego lub mrożonego ugotowanego
  • 500 g białej fasoli w puszce
  • 700 g pasty
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 g twardego, dojrzałego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 por
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie farszu na tortillę warzywną.
Na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekany por, dodajmy pastę, krojone pomidory, kminek oraz pieprz i sól. To wszystko gotujmy przez 10 minut i dodajmy groszek i fasolę. Następnie na połowie placka wyłóżmy ciepły sos warzywny, posypmy wiórkami sera, przykryjmy i włóżmy do lekko nagrzanego piekarnika na około 5 minut.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *