Przepis na przepyszne capuccino

Dużą popularnością cieszy się ostatnio ciasto capuccino.  Mogę podzielić się z Wami ciekawym przepisem.

Do wypieku tego domowego ciasta potrzebujemy następujących składników :

  • 8 jaj
  • 28 dag cukru kryształu
  • 16 dag mąki pszennej
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku

I ciasto: Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylewamy na formę do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.

II ciasto: Białka ubijamy z cukrem. Natępnie dodajemy wiórki kokosowe z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wypiekamy w temaperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor.

Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszamy i gotujemy budyń. Nastepnie masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzony budyń wraz z  kawą capuccino, ciągle ucierając.

Biszkopt przekrajamy w poprzek i przekładamy masą oraz ciastem z kokosem.  Ciasto I – Masa – Ciasto II – Masa – Ciasto I.

Życzę smacznego!

Plackowo.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *