Przepis na Canederli – czyli knedle po włosku

Canederlito włoskie danie wyrabiane z czerstwego chleba lub mąki. W środku knedli znajdziemy szpinak, ser lub mięsne nadzienie. Sprawdź z nami tradycyjny przepis na knedle po włosku i spróbuj wykonać je razem z nami. Składniki potrzebne do przygotowania Canederli:

Źródło: pixabay.com

  • 1 litr bulionu
  • 120 ml mleka
  • szczypiorek
  • jajko
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 100 g speck
  • 50 g mąki
  • 200 g czerstwego chleba
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na początku należy rozdrobnić chleb, możemy go pokroić w kosteczkę. Następnie jajka mieszamy z mlekiem, wrzucamy do tego posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodajemy również sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszaninę mleczno jajeczną wylewamy na wcześniej rozdrobniony chleb. Po wymieszaniu odstawiamy na dwie godziny, aby wszystko się połączyło i złapało lepszy smak. Speck i cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż cebula ładnie się zeszkli. Po ostygnięciu wrzucamy to do jajek wymieszanych z mlekiem i chlebem. Wszystko powinno postać jeszcze od 1 do 2 godzin. Po tym czasie do wszystkiego dodajemy mąkę, mieszamy. Formujemy kulki wielkości większych mielonych. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Jeżeli masa będzie za mało wilgotna, w takim przypadku powinniśmy do wszystkiego dolać trochę mleka. W przypadku zbyt wilgotnej masy dodajemy mąkę.

Uformowane canederli gotujemy w bulionie, przez 10 lub 15 minut. Canedrli będą wypływać na wierzch. Podajemy je na gorąco z bulionem.

wyjazd na narty do Włoch

Źródło: www.narty-wlochy.pl

Skąd pochodzi Canederli?

Oczywiście, z Włoch. Jeżeli chcemy spróbować tej potrawy w oryginale, powinniśmy w tym celu wybrać się do tego pięknego kraju. Można połączyć przyjemne z pożytecznym jadąc na narty do Włoch i w przerwach obiadowych próbować tej pysznej, lokalnej potrawy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *