Przepis na Canederli – czyli knedle po włosku
Canederlito włoskie danie wyrabiane z czerstwego chleba lub mąki. W środku knedli znajdziemy szpinak, ser lub mięsne nadzienie. Sprawdź z nami tradycyjny przepis na knedle po włosku i spróbuj wykonać je razem z nami. Składniki potrzebne do przygotowania Canederli:
- 1 litr bulionu
- 120 ml mleka
- szczypiorek
- jajko
- cebula
- natka pietruszki
- 100 g speck
- 50 g mąki
- 200 g czerstwego chleba
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na początku należy rozdrobnić chleb, możemy go pokroić w kosteczkę. Następnie jajka mieszamy z mlekiem, wrzucamy do tego posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodajemy również sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszaninę mleczno jajeczną wylewamy na wcześniej rozdrobniony chleb. Po wymieszaniu odstawiamy na dwie godziny, aby wszystko się połączyło i złapało lepszy smak. Speck i cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż cebula ładnie się zeszkli. Po ostygnięciu wrzucamy to do jajek wymieszanych z mlekiem i chlebem. Wszystko powinno postać jeszcze od 1 do 2 godzin. Po tym czasie do wszystkiego dodajemy mąkę, mieszamy. Formujemy kulki wielkości większych mielonych. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Jeżeli masa będzie za mało wilgotna, w takim przypadku powinniśmy do wszystkiego dolać trochę mleka. W przypadku zbyt wilgotnej masy dodajemy mąkę.
Uformowane canederli gotujemy w bulionie, przez 10 lub 15 minut. Canedrli będą wypływać na wierzch. Podajemy je na gorąco z bulionem.
Skąd pochodzi Canederli?
Oczywiście, z Włoch. Jeżeli chcemy spróbować tej potrawy w oryginale, powinniśmy w tym celu wybrać się do tego pięknego kraju. Można połączyć przyjemne z pożytecznym jadąc na narty do Włoch i w przerwach obiadowych próbować tej pysznej, lokalnej potrawy.