Potrawa prosto z Walencji – paella

Zapewne niektórzy z nas spotkali się z takim określeniem, jak paella, nie wiedząc, co to słowo oznacza. Otóż paella to nic innego, jak potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji, która występuje w licznych odmianach. Potrawa ta oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub pealla). W zależności od odmiany paella może również zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu oraz różnych warzyw.

źródło: pixabay.com

Paella podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Danie to zazwyczaj jada się na obiad, gdyż uważana jest za potrawę ciężkostrawną. Paellę należy spożywać bezpośrednio z naczynia, w którym ją przyrządzono. Nazwa potrawy pochodzi od łacińskiego słowa patella, które oznacza metalowe naczynie, służące Rzymianom do ofiarowania darów bogom. Skoro wyjaśniłam już, że paella to potrawa prosto z Walencji to teraz przyszedł czas, aby powiedzieć, jak przyrządzić taką hiszpańską paellę.

A więc:

SKŁADNIKI:

  • 20 dag ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu,
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

■ Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy na oliwie. Wrzucamy ryż i smażymy, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu.

■ Owoce morza rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny. Papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy owoce morza, krewetki oraz groszek i gotujemy jeszcze 20 minut.

■ Masło rozgrzewamy w rondelku i mieszamy z szafranem. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Na koniec posypujemy.

Teraz podam przepis na Paelle z kurczakiem.

źródło: pixaby.com

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 2 szkl. wywaru z warzyw
  • 1 czerwona papryka bez nasion (pokrojona wzdłuż)
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej
  • 2-3 udka kurczaka bez skóry (z kostkami)
  • 150 g młodego bobu
  • 2-3 posiekane pomidory bez skórki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • maks. 80 ml oliwy extra vergine
  • sól
  • szczypta szafranu
  • cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Szafran ujemy w moździerzu z małą ilością wywaru. Resztę wywaru podgrzewamy i dodajemy do niego utarty szafran, chwilę razem gotujemy. Udka tniemy je na kilka kawałków i mocno rumienimy. Zdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy 1/3 oliwy, dodajemy paprykę i smażymy skórką do spodu, aż się lekko przypali. Zdejmujemy z patelni i gdy ostygnie, obieramy skórkę.Rumienimy fasolkę z odrobiną czosnku i cebuli. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy oliwy, wrzucamy resztę cebuli i czosnku, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy pomidora. Smażymy razem kilka minut. Dodajemy ryż i nadal smażymy, mieszając. Solimy. Dodajemy bób i fasolkę, mieszamy. Układamy w ryżu kawałki kurczaka i papryki. Wlewamy na patelnię gorący wywar (trochę zostawić). Gotować na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Nie mieszać. Ziarenka na wierzchu mogą być lekko twardawe, a spód delikatnie przywierać do patelni. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 10 minut. Podajemy z cytryną.
paella

źródło: pixabya.com

Potrawę paella możemy także przygotować z czymś innym. Nie muszą to być koniecznie owoce morza jeśli ktoś nie lubi, mogą to być np. kawałki warzyw, mięsa itd.

Comments (1)
  1. admin 20 listopada 2013

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *