Posiłki owocowe

Większość z nas z całą pewnością zdaje sobie sprawe, że owoce są bardzo zdrowe, a do tego również i bardzo dobre. Dlatego absolutnie nikogo nie dziwi fakt, że je jemy. Przyrządzamy z nich rozmaite koktajle, dżemy, musy, a także różne posiłki owocowe. W tym artykule postanowiłam zająć się tylko posiłkami owocowymi, jakie się z nich robi. Dlatego też przetoczę kilka przepisów na takie owocowe posiłki.

źródło: pixabay.com

Na początek powiem jak przyrządzić zupę truskawkowo – waniliową. A więc do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:

  • 1/2 kg truskawek
  • 150 ml dobrego słodkiego albo półsłodkiego wina
  • szkl. wody
  • łyżka cukru pudru
  • laska wanilii
  • 3 (ok. 600 – 700 ml) jogurtu naturalnego

Myjemy truskawki i obieramy z szczupułek. Następnie do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier i dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii. To wszystko gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasiona (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną.

Sałatka z truskawkami i octem balsamicznym to następny posiłek, który można zrobić z owoców. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 100 g młodego szpinaku
  • garść orzeszków piniowych
  • 10 – 15 truskawek
  • 50 g parmezanu

Sos:

  • 1,5 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Szpinak myjemy, orzeszki prażymy na suchej patelni, truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Parmezan skrawamy na cienkie wiórki obieraczką do warzyw. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą. Na koniec w innej miseczce mieszamy składniki sosu i polewamy sałatkę.

źródło: pixabay.com

Ostatnim trzecim już przysmakiem z owoców jest mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem. Aby go przygotować potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl. pokruszonych herbatników zbożowych
  • 2 łyżki cukru (do truskawek)

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy. Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił.
Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Tort dekorujemy bezpośrednio przed podaniem.

źródło: pixabay.com

Jak wynika z powyższego jeśli tylko mamy owoce możemy sobie przygotowywać posiłki owocowe. Są one lekkie i pożywne, dlatego też nadają się na upalne dni.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *