Posiłki na upalne dni

Każdy z nas z utęsknieniem czeka lata, ponieważ wtedy są wakacje i możemy wybrać się na urlop. Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że lato to nie tylko okres odpoczynku, ale również okres gorących dni. Gdy na dworze upał, my czujemy się ociężale, szybko się męczymy i myślimy o wszystkim, tylko nie o jedzeniu. Dlatego w tym artykule postanowiłam przetoczyć przepisy na idealne posiłki na gorące dni, które są lekkie i orzeźwiające.

źródło: pixabay.com

Pierwszy przepis jest na egzotyczną zupę owocową. Zupa ta kusi słodkawym smakiem i możliwością podania jej w orzeźwiającej, bo dobrze schłodzonej wersji. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:

  •  2 dojrzałe melony po 80 dag (o kremowym i pomarańczowym miąższu)
  •  2 łyżeczki sproszkowanej galaretki pomarańczowej
  •  2 pomarańcze
  •  cytryna
  •  2 łyżki likieru pomarańczowego
  •  cukier
  •  kilka listków melisy lub mięty
  •  kostki lodu

Cytrusy szorujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku, odstawiamy, aby wystygła. Melony kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona. Z ćwiartek melona kremowego i pomarańczowego wydrążamy małe kulki. Pozostałe kawałki melonów obieramy i kroimy na nieduże kawałki, następnie wrzucamy do wazy i miksujemy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Cytrynę cienko obieramy. Skórkę kroimy na wąskie paseczki, a z miąższu wyciskamy sok i mieszamy go z przestudzoną galaretką oraz likierem. Przelewamy do zmiksowanych melonów, dosładzamy do smaku i mieszamy. Na koniec wrzucamy do chłodnika kulki melonów, przykrywamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem rozlewamy chłodnik na talerze, dodajemy kostki lodu i dekorujemy skórką cytrynową, listkami melisy lub mięty.

Następnym idealnym posiłkiem na gorący dzień jest fasolka szparagowa z patelni. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  •  300 g fasolki
  •  2 – 3 łyżki oliwy
  •  1 grubo posiekany czosnek,
  •  2 łyżki octu balsamico (najlepiej białego)
  •  pierś kurczaka (niekoniecznie)
  •  sól, pieprz, papryka
  •  cukier (1 łyżeczka)

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy fasolkę. Podsmażamy trochę, aż cała się natłuści i zacznie rumienić, dodajemy czosnek. Kiedy uzyskamy zapach, dodajemy ok. 100 ml wody z solom i cukrem, przykrywamy i zmniejszamy gaz. Gotujemy, aż fasolka będzie miękka i woda zniknie. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy pieprzem i kropimy octem balsamico. Zwiększamy gaz, jeszcze chwilę smażymy, potrząsamy patelnią, aż balsamico wyparuje i oblepi fasolkę. Pierś z kurczaka rozbijamy, doprawiamy, pieczemy, grillujemy lub smażymy, kroimy w plastry i mieszamy z fasolą.

źródło: pixabay.com

Jak wynika z powyższego w upalne dni przyrządzamy sobie tylko posiłki lekkie i orzeźwiające. Dlatego w tym artykule podałam przepisy na dwa z nich.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *