Przepis na tort z malibu

Ciasta w wersji light to uczta dla podniebienia oraz zero wyrzutów sumienia. Tort malibu to uczta dla miłośniczek słodkości i rozkoszy podniebienia. Ciasto to wymaga dużo pracy ale dla efektu końcowego warto poświęcić trochę czasu.

Do wypieku ciasta potrzebujemy 7 świeżych jaj,  ¾ szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 szkl. mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Na masę potrzebujemy: 1 litr kwaśnej śmietany, 0,5 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, sok z połowy cytryny, 100 ml likieru Malibu, tabliczka białej czekolady. Gdy mamy już wszystkie składniki w zasięgu ręki zaczynamy! W pierwszej kolejności przygotowuję zawsze masę, ponieważ dłużej stygnie. Tutaj akurat nic nie mamy nic podgrzewanego ale nawyk już taki mam.  Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy do smaku sok z cytryny, wraz z Malibu i żelatyną. Wszystko dokładnie razem ubijamy. Odstawiamy do lodówki a my zabieramy się do wyrabiania ciasta biszkoptowego. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier ale nie cały na raz. Do powstałej masy dokładamy żółtka wciąż ubijając. W taki sam sposób postępujemy z mąką. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką  starając się napowietrzyć ciasto. Wlewamy substancję do formy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu upieczony biszkopt przekrawamy w poprzek. Pierwszą warstwę posmarować należy naszą masą. Układamy następnie wierzchnią warstwę i pokrywamy ją resztą masy. Również smarujemy boki tortu. Posypujemy startą białą czekoladą oraz dekorujemy egzotycznymi owocami, np. kiwi.

W ten sposób powstają pyszne torty okolicznościowe Malibu.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *