Pokrzywa zwyczajna – 5 zastosowań

Pokrzywa zwyczajna jest to bylina o rozgałęzionych rozłogach, o charakterystycznych wzniesionych łodygach i czterokanciastych liściach, które są jajowato sercowate i naprzeciwległe. Rośnie w lasach, zaroślach, na polanach, przy drogach, w sadach, pod płotami i budynkami, w rowach, a także w przydomowych ogrodach. Cała roślina jest pokryta parzącymi włoskami. Które przy dotknięciu łamią się wlewając swoją zawartość do skaleczenia. Dzieje się tak dlatego iż włoski zawierają substancję białkową, w której skład wchodzi miedzy innymi kwas mrówkowy, żywice itp.

Źródło: pixabay.com

Właściwości pokrzywy

Roślina ta jest bogata w witaminy A, K, B2, C, a także zwiera minerały m.in. magnez, wapń, siarkę, żelazo oraz kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych substancji. Dzięki temu pokrzywa ma właściwości lecznicze i jest traktowana jak panaceum na wiele dolegliwości. Liście pokrzywy są moczopędne, przeciwkrwotoczne, ściągające, poprawiające przemianę materii, drażniące skórę. Korzenie pokrzywy również są moczopędne, są też przeciwpotne i przeciwbiegunkowe.

Picie pokrzywy – jak zrobić napar

Napar z pokrzywy przygotowujemy zalewając 1 łyżkę suszonych liści szklanką wrzątku, następnie odstawiamy w naczyniu z przykrywką na ok. 10 – 15 minut. Po przecedzeniu tak przygotowany napar należy pić 2 – 3 razy w ciągu dnia, po jedzeniu.
Pokrzywę zwyczajną oczywiście wszyscy tylko i wyłącznie kojarzymy z nieprzyjemnymi poparzeniami. Okazuje się to jednak, że posiada ona sporo innych właściwości, z których nie zdawaliśmy sobie sprawy. Nie bez powodu nasze babki wcale nie współczuły dzieciom poparzonym przez pokrzywę i mówiły, że wyjdzie im to na zdrowie i faktycznie tak właśnie było. W rzeczywistości posiada ona liczne właściwości lecznicze, a korzysta się z niej w wielu różnych dziedzinach:
  • w medycynie jest składnikiem leków o różnej postaci oraz suplementów
  • w przemyśle kosmetycznym, któż z nas nie zna popularnych, pokrzywowych szamponów do włosów, wspomagających ich zdrowie i naturalne piękno
  • w przemyśle spożywczym pokrzywę można także spożyć samą w sobie. Szczególnie dawniej ludzie lubili tworzyć z niej napary. Pokrzywa stosowana jest także w roli paszy dla zwierząt
  • w przemyśle tekstylnym, z pokrzyw można uzyskać włókna, z których tworzy się tkaniny i odzież
  • pokrzywy używane są także do tworzenia barwników. Znajdowały one także zastosowanie w kulturze. Używano ich podczas licznych praktyk religijnych

Źródło: pixabay.com

Pokrzywa zwyczajna znalazła swoje zastosowanie również w kuchni, aby to udowodnić to w tym artykule przedstawię cztery przepisy kulinarne, w których używa się tą roślinkę. Oto one:
PESTO Z POKRZYWĄ
Składniki:
  • garść świeżych pokrzyw (młode szczyty, albo listki – najlepiej majowe, zebrane przed kwitnieniem)
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów nerkowca, piniowych, albo płatków migdałowych
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/3 szklanki oleju winogronowego (albo innego ulubionego)
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Orzechy bądź płatki migdałowe delikatnie podprażymy na patelni, uwaga, aby nie przypalić! Następnie zmiksować z resztą składników używając blendera ręcznego i wysokiego naczynia do miksowania. Tak przygotowane pesto można zjeść ze świeżą sałatą masłową, roślino – jaglanym pasztetem, pomidorami, rzodkiewką. Dla nieunikających glutenu będzie idealnym dodatkiem do makaronów!
ZUPA Z POKRZYWĄ
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  •  kilka garści liści pokrzywy
  •  1 cebula
  •  kawałek białej części pora
  •  kawałek selera
  • pietruszka
  •  łyżka masła
  •  sól
  •  pieprz
  •  kilka sztuk ziela angielskiego
  •  liść laurowy
  •  kilka łyżek śmietany lub jogurtu
  •  jajka na twardo do podania
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i krótką chwilę smażymy na łyżce masła razem z pokrojonym porem. Obieramy warzywa i kroimy je w kostkę, dorzucamy do cebuli i pora. Całość zalewamy wodą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy 20 – 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wrzucamy posiekane pokrzywy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną, choć można także z tego zrezygnować i już po wylaniu na talerz dodać kleks jogurtu naturalnego. Wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy i miksujemy zupę na krem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
KLUSECZKI Z POKRZYWĄ
Składniki:
  • szklanka liści pokrzywy
  • jajko
  • 150 g twarogu
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Liście pokrzywy myjemy i parzymy. Miksujemy z jajkiem. Dodajemy twaróg, mąkę. Zagniatamy ciasto, formując wąski wałeczek. Kroimy jak kopytka i gotujemy na lekko osolonej wodzie. Gotowe!
SURÓWKA
Składniki:
  • garść liści pokrzywy
  • cebula
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • rzodkiewka
  • sałata, np. masłowa, lodowa, rzymska
  • szczypiorek
  • jabłko
  • cytryna, sól ziołowa
Przygotowanie:
Składniki surówki myjemy i osuszamy, w razie potrzeby obieramy. Zieleninę kroimy, marchew i jabłko trzemy na tarce. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *