Patelnia ceramiczna czy granitowa – co wybrać?

Patelnia w kuchni to jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Bo, jak to bez jej pomocy przyrządzić jajecznicę, schabowego lub wiele innych dań. Po prostu nie da się! W każdym domu powinno być kilka takich patelni o różnym przeznaczeniu. Ważne jest, by były przynajmniej 2 – 3 sztuki o różnej średnicy. Obok tradycyjnych, okrągłych, możemy również dostać: kwadratowe, prostokątne, owalne do smażenia ryb, karbowane do grillowania, płaskie i cienkie do naleśników, a także z wysokim brzegiem umożliwiające duszenie potraw, szerokie i płaskie do paelli, woki. Nie tylko kształt patelni można sobie wybrać, ale również materiał, z którego są wykonane. A naprawdę jest w czym wybierać, gdyż są patelnie wykonane z: aluminium, żeliwa, stali szlachetnej, teflonu, stali węglowej, tytanu, ceramiki i granitu. W tym artykule powiem jedynie, którą patelnię wybrać z ceramiki, czy z granitu?

patelnia teflonowa

Źródło: pixabay.com

Tak więc patelnia ceramiczna jest bardzo trwała, odporna na uszkodzenia, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i przyprawami. Patelnia ceramiczna jest też bardzo odporna na wysoką temperaturę, do 450 stopni Celsjusza i działanie żrących detergentów. Charakterystyczne dla niej jest to, że smażone potrawy nabierają złocistego koloru. Ceramiczne patelnie przeznaczone są do smażenia ryb oraz warzyw. Smażąc należy używać tłuszczu by potrawy nie przylepiały się do dna patelni. Jest przeznaczona dla osób znających się na gotowaniu. Jeśli natomiast chodzi o patelnię granitową to jej powłoka jest wzbogacona miałem granitowym. Dzięki temu uzyskuje większą trwałość. Podobnie jak w przypadku patelni miedzianej, posiada ona walory estetyczne. Przeznaczona jest dla prawdziwych koneserów sztuki kulinarnej, dla których ważna jest nie tyko funkcjonalność sprzętu, ale również jego wygląd. Powłoka tego typu charakteryzuje się wysokim stopniem wytrzymałości oraz jest odporna na wysokie temperatury i zarysowania.

Patelnia ceramiczna, czy granitowa? Każdy z nas ma inne upodobania kulinarne, dlatego też tą decyzję pozostawiam, każdemu z osobna.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *