Ostre przyprawy przyśpieszają przemianę materii!

Ostre przyprawy pobudzają trawienie, poprawiają samopoczucie, a dzięki nim jemy mniej. Imbir, chilli, czosnek i pieprz nadają smaku delikatnym potrawom i czynią je bardziej intensywnymi.

źródło: pixabay.com

Spójrzmy na Japończyków i Hindusów jedzą ostre potrawy i są naprawdę szczupli.  Dodawanie do potraw posiekanej ostrej papryczki, pomaga zredukować apetyt – przekonują naukowcy z Purdue University w USA . Te właściwości, papryczka zawdzięcza kapsaicynie, organicznemu związkowi chemicznemu, odpowiedzialnemu za jej ostry, piekący smak. Poza tym zawarta w pikantnym warzywie kapsaicyna może pozytywnie wpływać na zdrowie układu krwionośnego – twierdzą naukowcy z Hongkongu. Dodatkowo aerozol do nosa zawierający związek wyekstraktowany z ostrej papryczki chili może przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok – wynika z badań opublikowanych w „Annals of Allergy, Asthma & Immunology”.

Więcej: http://kobieta.newsweek.pl/papryczki-chili-zmniejszaja-apetyt,75835,1,1.html

Comments (1)
  1. Papryczka 10 sierpnia 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *