Na upalne dni – chłodnik litewski

Uwielbiany przez niemal wszystkich, wyśmienity i niepowtarzalny Chłodnik Litewski. Przez niektórych chłodnik nie jest nazywane zupą ale dla mnie jest to najdoskonalsza zupa jaką kiedykolwiek miałam okazję jeść.

litewska zupa

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować takich składników jak:
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami

  • 2 ogórki
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 200 ml Śmietany
  • 1 pęczek rzodkiewki

Botwinkę płuczemy i siekamy, buraczki cieniutko obieramy i pokroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody i dusimy ok. 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Solimy do smaku, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *