Wszystko co musimy wiedzieć o dyni

Z beztroską zabawą halloweenową zawsze będzie nam się kojarzyła uśmiechnięta dynia. Jednak czy znamy jej właściwości? Czy w ogóle coś o niej wiemy?

Do dyniowatych należą między innymi takie warzywa jak:

  • arbuzy,
  • melony,
  • kabaczki,
  • cukinie,
  • ogórki,
  • tykwy.

2

W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 50 kg.

Szczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido, którą coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest ona niewielka, ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor, nie trzeba jej obierać ze skórki i wspaniale rośnie w każdym przydomowym ogródku.

Pochodzenie dyni:

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była banią. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu.

Wartości odżywcze dyni:

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

1

Dynia bogata jest również w białko. W dodatku nie tuczy! Mimo że to owoc brzuchaty, należy do niskokalorycznych.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *