Kwaśne i pyszne zupy

 Chyba nikt nie wyobraża sobie tego, aby nasz obiad nie składał się z dwóch dań. Na obiad powinno być pierwsze danie, czyli nasza zupa i drugie danie tzn. ziemniaki z mięsem lub coś innego. No dobrze, ale w tym artykule skupię się przede wszystkim na zupie, która powinna być inna każdego dnia. Warto wspomnieć, ze to właśnie zup zazdroszczą nam inne kraje, gdyż polskie zupy nie mają sobie równych, a zwłaszcza te kwaśne. Dlatego też w tym artykule przytoczę przepis na trzy kwaśne i pyszne zupy.

barszcz

 1.   BIAŁY BARSZCZ

 SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  •  liść laurowy
  • łyżka tartego chrzanu
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  •  marchewka
  • kawałek pora
  • 125 ml śmietany 22%
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo

 ZAKWAS:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 2 szkl. ciepłej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruba kromka chleba razowego

PRZYGOTOWANIE:

Przygotujmy zakwas. Mąkę przesiejmy do wysokiego słoika i zalejmy wodą. Dodajmy czosnek, a na wierzch połóżmy kromkę chleba razowego. Na słój z zakwasem połóżmy kawałek czystego płótna lub gazy i obwiążmy sznurkiem lub gumką recepturką i odstawmy na 3 – 4 dni w ciepłe miejsce. Jeśli nie mamy czasu na robienie zakwasu możemy kupić gotowy w butelce. Następnie kiełbasę ponakłuwajmy, przełóżmy do garnka i zalejmy 2 litrami wody. Dodajmy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i pokrojoną marchewkę. Gotujmy na niewielkim ogniu około 45 minut. Odcedźmy, a wywar zachowajmy. Wyjmijmy ugotowaną kiełbasę i pokrójmy w grube plasterki. Zagotujmy wywar i doprawmy go zakwasem, dodajmy łyżkę chrzanu i kiełbasę. Doprawmy majerankiem, solą, pieprzem. Zdejmijmy z ognia i zabielmy śmietaną. Na sam koniec ugotujmy jajka na twardo, obierzmy, przekroimy na pół wzdłuż i udekorujmy każdy talerz z zupą.

źródło: pixabay.com

2.SZCZAWIOWA

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 350 g szczawiu (1 słoik)
  • 5 jajek
  • 0,5 szkl. śmietany 12%
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól
  • ewentualnie 6 długich bułek

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotujmy bulion, dodajmy całą zawartość słoika ze szczawiem, wymieszajmy. Poczekajmy aż zawrze, zmniejszmy ogień i jeszcze gotujmy pod przykryciem około 5 minut. Doprawmy solą i pieprzem. Do miseczki wbijmy 3 jajka, wymieszajmy z mąką i śmietaną. Pozostałe jajka ugotujmy na twardo. Mieszankę śmietany, mąki i jajek stopniowo wlewajmy do wrzącej zupy, całość ponownie zagotujmy. Zmniejszmy płomień i gotujmy jeszcze 10 minut. Obierzmy ziemniaki i pokroimy w kosteczkę, zagotujmy i odcedźmy. Zupę podawajmy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami na twardo, udekorujmy ziołami.

źródło: pixabay.com

3.KAPUŚNIAK

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • cebula
  • 40 g smalcu
  • 30 g mąki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
  • łyżeczka tłuczonego kminku
  • pikantna kiełbasa paprykowa
  • 2 parówki debreczyńskie
  • delikatna parówka cielęca
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Kiszoną kapustę posiekajmy. Obierzmy cebulę, drobno posiekajmy i przyrumieńmy w garnku na rozgrzanym smalcu. Dodajmy mąkę i lekko podsmażmy, dolejmy około 3/4 l wody i dobrze rozmieszajmy zasmażkę. Tę bazę na zupę zagotujmy, a następnie dodajmy pokrojoną kapustę, sól, pieprz i kminek. Całość ponownie zagotujmy na małym ogniu. Pikantną kiełbasę paprykową pokrójmy na plasterki, parówki debreczyńskie na małe kawałki, parówkę cielęcą pokrójmy na pół. Wszystkie parówki wrzućmy na mocno rozgrzany olej i podsmażmy ze wszystkich stron, ciągle mieszając. Po podsmażeniu dodajmy wędliny do zupy. Zupę oprószmy dwiema łyżkami posiekanej pietruszki lub szczypiorku. Podawajmy ją z kromkami jasnego chleba lub bułkami.

źródło: pixabay.com

 Kapuśniak, szczawiowa, barszcz biały to tylko niektóre z pysznych i kwaśnych zup, którymi szczyci się nasza polska kuchnia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *