HIT – ciasto szpinakowe

Czas zapomnieć o przykrych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to mama wmuszała w nas wszystko co zielone, zdrowe i niesmaczne. W prawdzie szpinak  bogaty jest w żelazo, potas, kwas foliowy czy antyoksydanty, ale wtedy nie za bardzo nas to interesowało. Złe przyrządzanie szpinaku na długie lata zniechęciło do niego Polaków. Ale na szczęście wiele się zmieniło i na dzień dzisiejszy chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę rewelacyjnie. Szpinak cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i w wielu różnorodnych daniach.

Możemy dodać go praktycznie wszędzie na przykład:

Duży wybór form do ciast w niskich cenach w Przydomu.pl Kliknij i Sprawdź >>

tortownica kwadratowa

Źródło: Przydomu.pl

  • Do pizzy
  • Muffinków
  • Zapiekanek
  • Makaronu
  • Sałatek
  • Zupy szpinakowej
  • Tarty
  • Ciast
  • Różnego rodzaju mięs

Ciasto szpinakowe

Ja osobiście miałam przyjemność skosztować u znajomej ciasta szpinakowego, który mnie zachwyciło swoim kolorem i smakiem. Na początku wydawało mi się to dziwnym zestawieniem: szpinak i słodkie ciasto, ale nic mylnego. Smakuje genialnie! Podzielę się z Wami, krótkim i łatwym przepisem. Mi wyszło za pierwszym razem, a rodzinka na raz zjadła pół blachy! Początkowy byli zaskoczeni jak przekroiłam ciasto, ale zjedli z wielkim apetytem.

ciasto szpinakowe

źródło: pixabay.com

Przepis na ciasto szpinakowe

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (nie w liściach)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietany – fix
  • cukier wanilinowy
  • owoce granatu do ozdoby

Jak robimy?

  1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
  2. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy około 1 godziny do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.
  3. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.
  4. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietany – fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
  5. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

I mamy gotowe, szybkie, łatwe i jakże smacznego ciasto szpinakowe. SMACZNEGO!

Jeżeli masz inny pomysł na szpinak, podziel się nim z nami:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *