Hiszpańska kuchnia- Czyli przepis na Gazpacho!

Czy wiecie, że Hiszpańska kuchnia ma wiele ciekawych przepisów? Każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Mają potrawy, które świetnie sprawdzą się nawet w dietetycznej kuchni. Lubię dbać o linię, dlatego mam dla Ciebie przepis na pyszną dietetyczną Hiszpańską zupę. Zapraszam na pyszne Gazpacho!

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujemy mięsa. Gazpacho sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz dobrym sposobem na obiad dla diabetyków. Jego kaloryczność i smak zależy od tego, jakich dodatków użyjemy do tego dania.

pomidor, ogóek, papryka

Przepis na Gazpacho

Niezbędne składniki:

  • 3 lub 4 duże pomidory
  • Jedna duża żółta papryka
  • Jedna duża czerwona papryka
  • Cebula
  • Ogórek
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Jeden ząbek czosnku
  • Woda
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 – 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki octu winnego (czerwonego)

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory

Na początku musimy odpowiednio przygotować pomidory. Najpierw trzeba je sparzyć, dzięki temu łatwiej pójdzie nam obieranie skórki. Obrane pomidory kroimy w ćwiartki.

Przydatna uwaga:

Jeżeli chcesz aby twoja zupa ładnie się prezentowała, możesz jednego pomidora (bez gniazd nasiennych) oraz małą część papryki pokroić w kosteczkę i użyć przed podaniem zupy, jako element dekoracyjny.

 przepis na Gazpacho

  1. Pozostałe warzywa

Papryki kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Wszystko przesypujemy do dużego naczynia. Do tak przygotowanych składników przeciśnij czosnek przez specjalną praskę, jeżeli nie masz takiego narzędzia w domu, to możesz przygnieść ząbek czosnku nadgarstkiem, a następnie drobniutko go posiekać. Następnie dodaj wcześniej opisaną ilość oliwy z oliwek, octu oraz przypraw solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest zalanie tego 150 ml wody i dodaniem bułki tartej.

Wszystko to miksujemy, tak przygotowaną zupę przelewamy do szklanek. Aby zupa cieszyła nie tylko nasze brzuchy ale i wzrok, możemy ją udekorować wcześniej przygotowaną papryką i pomidorem.

Jeszcze tylko odstaw zupę na godzinę do lodówki, aby dobrze się schłodziła. I po tym czasie możesz ją podać. Wszyscy z pewnością zjedzą ją ze smakiem.

Gazpacho to idealny sposób na obiad w upalny dzień. Jadąc do Hiszpanii w celach wypoczynkowych bądź chęci rozejrzenia się na rynku nieruchomości, nie możesz nie spróbować tej zupy w oryginale. To z tego pięknego kraju pochodzi właśnie to pyszne danie.

A jeżeli nie możesz akurat w tej chwili zwiedzać Hiszpanii to masz szansę poznać jej smak, w tym miejscu, w którym akurat teraz jesteś.

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Tobie, Smacznego!

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *