Fasolka szparagowa – przepisy na smaczne dania

Fasola szparagowa zwana również fasolą zwykłą to gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale jest także uprawiana w wielu rejonach świata. W Polsce uprawiana jest tylko i wyłącznie jako roślina uprawna.

smaczne dania z fasolki szparagowej

Żródło: pixabay.com

Owa fasola szparagowa jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny. Mając na uwadze wszystkie te właściwości zdrowotne fasoli szparagowej, to w tym artykule postanowiłam przedstawić 5 przepisów z tą rośliną. Oto one:

1 ZUPA Z FASOLI SZPARAGOWEJ

zupa krem

Źródło: pixabay.com

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej zielone
  • 6 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki mąki
  •  ½ szklanki śmietany
  •  2 kostki rosołowe lub 1 szklanka bulionu
  • liść laurowy, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kostki rosołowe rozpuśćmy we wrzątku. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę pokroimy w drobną kostkę, wrzućmy do garnka z wywarem razem z liściem laurowym. Dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie wlejmy śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawmy, posypmy natką pietruszki.

2 FASOLA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • cebula
  • olej
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz
  • koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę pokroimy na kawałki długości ok. 3 cm, gotujmy w niewielkiej ilości osolonej wody.
Cebulę zeszklimy na oleju, dodajmy mąkę i razem podsmażyć, nie dopuszczając do zbytniego zagęszczenia. Następnie dodajmy pomidory i ok. 3/4 szklanki wywaru z gotowania fasolki.
Zagotujmy, doprawmy do smaku i dodajmy drobno posiekany koperek, dodajmy 3 łyżki śmietany. Następnie ugotowaną fasolkę dodajmy do pomidorów, chwilę podgotujmy.

3 SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z FASOLKĄ

SKŁADNIKI:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 250 g ugotowanego kalafiora
    250 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku konserwowego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki pokroimy w większą kostkę, kalafior podzielmy na różyczki, fasolkę pokroimy w mniejsze kawałki. Majonez połączymy z jogurtem, dodajmy koperek i szczypiorek i wymieszajmy. Sos dodajmy do warzyw, wszystko razem wymieszajmy, doprawmy do smaku.

4 MAKARON Z ZIELONĄ FASOLĄ SZPARAGOWĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

makaron z fasolą

Źródło: pixabay.com

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 porcje makaronu w kształcie rurek
  • 2 średnie dojrzałe pomidory np. malinowe
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotujmy wodę w dużym garnku, włóżmy fasolkę, posólmy i ugotujmy ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę wyjmijmy łyżką cedzakową, wodę zachowajmy. Do wody po fasolce dodajmy więcej soli, zagotujmy, włóżmy makaron i ugotujmy go al dente. Z fasolki odetnijmy szypułki i pokroimy ją na kawałki. Pomidory sparzymy wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obierzmy ze skórki i pokroimy na ćwiartki, włóżmy do głębokiego talerza. Usuńmy nasiona z pomidorów oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokrójmy w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszajmy z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine. Makaron odcedźmy i włóżmy z powrotem do garnka, dodajmy fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszajmy. Przesuńmy makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzućmy kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryjmy garnek i kilkakrotnie nim potrząsajmy mieszając wszystkie składniki. Wyłożymy do talerzy. W razie konieczności doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polejmy resztą oliwy extra vergine i posypmy bazylią.

5 GRILOWANA FASOLA Z SEREM BIAŁYM I TYMIANKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 g sera białego
  • świeży tymianek
  • oliwa extra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę myjemy i przycinamy na końcach. Wrzucamy na wrzątek i podgotowujemy (ok. 4 minuty). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, układamy na tacce do grillowania, posypujemy solą, pieprzem i obkładamy kawałeczkami masła. Układamy na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszamy szpatułką, grillujemy przez kilka minut aż fasolka się zrumieni. Pod koniec posypujemy świeżym tymiankiem. Fasolkę wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym serem białym. Doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem, kropimy oliwą extra vergine lub roztopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *