Fasolka szparagowa – przepisy na smaczne dania

Fasola szparagowa zwana również fasolą zwykłą to gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale jest także uprawiana w wielu rejonach świata. W Polsce uprawiana jest tylko i wyłącznie jako roślina uprawna.

smaczne dania z fasolki szparagowej

Żródło: pixabay.com

Owa fasola szparagowa jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny. Mając na uwadze wszystkie te właściwości zdrowotne fasoli szparagowej, to w tym artykule postanowiłam przedstawić 5 przepisów z tą rośliną. Oto one:

1 ZUPA Z FASOLI SZPARAGOWEJ

zupa krem

Źródło: pixabay.com

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej zielone
  • 6 większych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki mąki
  •  ½ szklanki śmietany
  •  2 kostki rosołowe lub 1 szklanka bulionu
  • liść laurowy, sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kostki rosołowe rozpuśćmy we wrzątku. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę pokroimy w drobną kostkę, wrzućmy do garnka z wywarem razem z liściem laurowym. Dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie wlejmy śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawmy, posypmy natką pietruszki.

2 FASOLA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • cebula
  • olej
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz
  • koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę pokroimy na kawałki długości ok. 3 cm, gotujmy w niewielkiej ilości osolonej wody.
Cebulę zeszklimy na oleju, dodajmy mąkę i razem podsmażyć, nie dopuszczając do zbytniego zagęszczenia. Następnie dodajmy pomidory i ok. 3/4 szklanki wywaru z gotowania fasolki.
Zagotujmy, doprawmy do smaku i dodajmy drobno posiekany koperek, dodajmy 3 łyżki śmietany. Następnie ugotowaną fasolkę dodajmy do pomidorów, chwilę podgotujmy.

3 SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z FASOLKĄ

SKŁADNIKI:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 250 g ugotowanego kalafiora
    250 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku konserwowego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki pokroimy w większą kostkę, kalafior podzielmy na różyczki, fasolkę pokroimy w mniejsze kawałki. Majonez połączymy z jogurtem, dodajmy koperek i szczypiorek i wymieszajmy. Sos dodajmy do warzyw, wszystko razem wymieszajmy, doprawmy do smaku.

4 MAKARON Z ZIELONĄ FASOLĄ SZPARAGOWĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

makaron z fasolą

Źródło: pixabay.com

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 porcje makaronu w kształcie rurek
  • 2 średnie dojrzałe pomidory np. malinowe
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 40 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotujmy wodę w dużym garnku, włóżmy fasolkę, posólmy i ugotujmy ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę wyjmijmy łyżką cedzakową, wodę zachowajmy. Do wody po fasolce dodajmy więcej soli, zagotujmy, włóżmy makaron i ugotujmy go al dente. Z fasolki odetnijmy szypułki i pokroimy ją na kawałki. Pomidory sparzymy wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obierzmy ze skórki i pokroimy na ćwiartki, włóżmy do głębokiego talerza. Usuńmy nasiona z pomidorów oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokrójmy w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszajmy z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine. Makaron odcedźmy i włóżmy z powrotem do garnka, dodajmy fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszajmy. Przesuńmy makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzućmy kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryjmy garnek i kilkakrotnie nim potrząsajmy mieszając wszystkie składniki. Wyłożymy do talerzy. W razie konieczności doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polejmy resztą oliwy extra vergine i posypmy bazylią.

5 GRILOWANA FASOLA Z SEREM BIAŁYM I TYMIANKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 g sera białego
  • świeży tymianek
  • oliwa extra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Fasolkę myjemy i przycinamy na końcach. Wrzucamy na wrzątek i podgotowujemy (ok. 4 minuty). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, układamy na tacce do grillowania, posypujemy solą, pieprzem i obkładamy kawałeczkami masła. Układamy na rozgrzanym grillu i od czasu do czasu mieszamy szpatułką, grillujemy przez kilka minut aż fasolka się zrumieni. Pod koniec posypujemy świeżym tymiankiem. Fasolkę wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym serem białym. Doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem, kropimy oliwą extra vergine lub roztopionym masłem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *