Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki mają wiele cennych właściwości. Można do nich zaliczyć ochronę przed wolnymi rodnikami, czy regulacje trawienia. Poznajcie, więc wszystkie powody, dla których warto jeść śliwki.

śliwki

źródło: pixabay.com

Śliwki poprawiają apetyt oraz działają korzystnie na trawienie. Dodatkowo śliwki zapobiegają także zaparciom, a nawet mogą zmniejszyć zagrożenie nowotworem jelita grubego. Nikogo więc nie zdziwi, że owoce te wykorzystywane są do produkcji leków i wchodzą w skład m.in. wielu preparatów przeciw zaparciom. Wartości odżywcze nie tylko znajdziemy w śliwkach, ale także korze drzew. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej jest stosowany także w leczeniu schorzeń prostaty (przerostu gruczołu krokowego). Jak się okazuje, bardzo podobne właściwości ma także kora naszych śliwek. Natomiast kora śliwki japońskiej o nazwie umeboshi powoduje zakwaszenie moczu, co zapobiega bakteryjnemu zakażeniu pęcherze moczowego. Koncentrat tych śliwek można kupić także w sklepach ze zdrową żywnością.

Mówiąc o śliwkach, nie można nie wspomnieć, że śliwki suszone są pod pewnymi względami lepsze od świeżych. Susz śliwek jest pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Bogactwo żelaza oraz fosforu powoduje, że suszone śliwki są zalecane wegetarianom. Śliwki posiadają także właściwości przeczyszczające. Regularne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie bądź picie szklanki kompotu z suszu ureguluje prace przewodu pokarmowego. Ma to związek z dużą zawartością substancji balastowych, czyli pektyn. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że suszone śliwki z pestką są bardziej kaloryczne od świeżych.

właściwości śliwki

źródło: pixabay.com

Na rynku możemy znaleźć różne odmiany śliwek. Jak nie trudno się domyślić każda z nich ma różne zastosowanie i właściwości. Jeżeli wybieracie śliwki na przetwory, zwrócicie uwagę, czy łatwo jest oddzielić miąższ od pestki. Ponieważ pestki zawierają trującą dla organizmu amigdalinę- związek, którego składnikiem jest m.in. kwas pruski. W tym wypadku bezpieczniejsze są owoce, które łatwo oddają stwardniałe środki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *