Dieta Śródziemnomorska wzmacnia kości

Potrawy kuchni śródziemnomorskiej skutecznie wzmacniają kości u osób po 55 roku życia. Dobroczynne działanie ma szczególnie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – wynika z badania naukowców.

źródło: pixabay.com

Dieta Śródziemnomorska

W trakcie trwających kilka lat badań na grupie 127 osób w wieku od 55 do 80 lat odnotowano wyraźną poprawę stanu kości pacjentów konsumujących dania typowe dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Dobre wyniki zaobserwowano nawet u osób, które nigdy wcześniej nie miały w zwyczaju spożywać potraw kuchni śródziemnomorskiej.

„Przeprowadzone przez nas studium dowiodło, że systematyczne spożywanie posiłków na bazie oliwy z oliwek znacznie poprawia jakość kości oraz pozwala uniknąć licznych schorzeń nasilających się w podeszłym wieku. Efekty diety śródziemnomorskiej są widoczne już po 2 latach jej stosowania” – poinformował Jose Fernandez-Real ze szpitala im. Josepa Trueta w hiszpańskiej Gironie, w którym przeprowadzono badanie.

Więcej: http://serwisy.gazetaprawna.pl/zdrowie/artykuly/642355,dieta_srodziemnomorska_wzmacnia_kosci.html

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *