Dieta siedmiodniowa – przykładowy jadłospis

Obecnie każda z nas chce być piękna, młoda i szczupła (także i ja). Aby to osiągnąć ćwiczymy, uprawiamy sport i stosujemy różne dziwne diety.  Najczęściej, aby jak najwięcej wiedzieć o odchudzaniu i zdrowym trybie życia przeglądamy czasopisma, oglądamy programy telewizyjne mówiące o zdrowym trybie życia i surfujemy po internecie w poszukiwaniu informacji. Właśnie tak postępując natknęłam się ostatnio na ciekawą dietę 7 -dniową.

źródło: pixabay.cm

Dieta ta za zadanie ma nie tylko pozbyć się niechcianego tłuszczyku, ale również oczyścić organizm, zwiększyć naturalną odporność na choroby i zachęcić mózg do produkcji enzymów odpowiedzialnych za lepsze samopoczucie.  No dobrze przejdę teraz do konkretów i powiem, jak wygląda dzienne menu na te siedem dni .

Dieta siedmiodniowa

Dzień 1 – 600 kalorii

Jest to dzień postu. W dużych ilościach należy pić wodę mineralną i herbatę ziołową.

  • Śniadanie, obiad i kolacja wyglądają tak samo: 1 szklanka soku owocowego (niesłodzonego) lub warzywnego i kubek jogurtu naturalnego.

Dietę tygodniową warto rozpocząć w dzień wolny od pracy. Będzie on trudny dla organizmu, ale następne będą już łatwiejsze.

Dzień 2 – 1200 kalorii

  • Śniadanie: to standardowe śniadanie, które będzie obowiązywać przez resztę tygodnia. Jedna porcja owoców (każdego dnia najlepiej zjeść inny owoc: jabłko, mango, gruszka, winogrona, ananas, grejpfrut), 2 kromki pełnoziarnistego chleba z serkiem „cottage”, kubek jogurtu i mała szklanka mleka lub herbaty zielonej lub czarnej.
  • Obiad: 1 kiwi, sałatka z surowych warzyw (sałata lodowa, potarta marchewka i seler, skropione sokiem z cytryny i oliwą), 150 gramów gotowanych na parze warzyw, herbata zielona lub czarna.
  • Kolacja: 50 gramów jagód, 100 gramów Musil (niesłodzone) połączone z łyżką soku z pomarańczy i kubkiem jogurtu naturalnego. Zielona lub czerwona herbata.

Dzień 3 – 1100 kalorii

  • Śniadanie: takie jak w drugim dniu.
  • Obiad: 1 duże mango, 150 g sałatki, w tym rukiew wodna, świeża mięta, cebula dymka, pomidory, papryka czerwona i żółta, cykoria, młody szpinak, skropione sokiem z cytryny i oliwy z oliwek. Jeden duży ziemniak z 50 g serka typu „cottage” o niskiej zawartości tłuszczu z posiekanym szczypiorkiem i ząbkiem czosnku.
  • Kolacja: 1 opakowanie jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu zmieszanego z jeżynami, jagodami i łyżką miodu. Jedna pełnoziarnista bułka z kawałkiem miękkiego sera (brie, camembert lub podobny). Zielona lub czarna herbata.

źródło: pixabay.com

Dzień 4 – 800 kalorii

W tym dniu podstawą jadłospisu jest ryż. Najlepiej przygotować ryż od razu na cały dzień. 225 gramów suchego brązowego ryżu należy ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Można też ugotować pół ryżu w wodzie, a drugą połowę w bulionie dla bardziej wyrazistego smaku. W tym dniu można pić tylko wodę.

  • Śniadanie: 75 g ugotowanego ryżu z 125 g duszonego jabłka z dodatkiem miodu, cynamonu i startej skórki z cytryny.
  • Obiad: 75 g ugotowanego ryżu z 175 g ugotowanymi na parze warzywami – seler, por, marchew, pomidory, szpinak, brokuły i kapusta.
  • Kolacja: 75 g ugotowanego ryżu zmieszanego z namoczonymi suszonymi morelami, rodzynkami, kawałkami różowego grejpfruta.

Dzień 5 – 1100 kalorii

  • Śniadanie: takie jak w drugim dniu.
  • Obiad: 1 jabłko, 1 gruszka, 150 g sałatki z surowych warzyw (kalafior i brokuły, marchew, cebula dymka, posiekana czerwona kapusta) w oliwie z oliwek i occie z jabłek, posypana łyżeczką rodzynek i łyżeczką posiekanych orzechów. Duży, pieczony ziemniak wypełniony 75 g parzonego szpinaku z dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, ząbkiem czosnku i odrobiną gałki muszkatołowej. Zielona lub czarna herbata.
  • Kolacja: 75 g serka „cottage” zmieszane z jednym kubełkiem nisko tłuszczowego jogurtu wylać na sałatkę owocową, w tym kiwi, ananasy, pomarańcze, winogrona, jagody, jabłka. Zielona lub czarna herbata.

Dzień 6 – 1300 kalorii

  • Śniadanie: takie jak w drugim dniu.
  • Obiad: 1 banan, 150 g sałatki (rozdrobnione pomidory, sałata lodowa, oliwki, papryka, marchew, dymki, ogórek, ząbek czosnku, koper i rukiew wodna) skropionej sokiem z cytryny. Jeden duży pieczony ziemniak z 75 g fasolki szparagowej lub grochem z łyżeczką oleju słonecznikowego i posypać drobno pokrojoną cebulą. Czarna lub zielona herbata.
  • Kolacja: 75 g Musil z sokiem z cytryny, 1 łyżeczka miodu, jabłka tarte i 1 kubeczek nisko tłuszczowego jogurtu. Jedna kromka razowego chleba z serem brie, camembert lub podobnym. Jedna kromka razowego chleba z miodem. Zielona lub czarna herbata.

Dzień 7 – 1200 kalorii

  • Śniadanie: takie jak w drugim dniu.
  • Obiad: 150 g sałatki (rukiew wodna, młody szpinak, mieszane liście sałaty, pietruszka, seler, czosnek, szczypiorek, bazylia, pomidor – polane łyżką oliwy, łyżeczką octu i łyżeczką musztardy Dijon, posypane nasionami słonecznika). 75 g gotowanych ziemniaków i pstrąg faszerowany drobno posiekaną natką pietruszki, cebulą, pomidorem i orzeszkami pinii, cienkimi plasterkami cytryny, odrobiną oliwy z oliwek – pieczony w folii. Kieliszek białego wina wytrawnego.
  • Kolacja: 1 różowy grejpfrut, 2 gotowane jajka na 2 kromkach pełnoziarnistego chleba posmarowanego cienką warstwą masła. Zielona lub czarna herbata.

źródło: pixabay.com

Stosując powyższą dietę 7 dniową z całą pewnością pozbędziemy się niepotrzebnego tłuszczyku, jak również oczyścimy organizm i zwiększymy naszą odporność.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *