Desery, które nie tuczą

Czy są wśród nas ludzie, którzy nie lubią słodyczy? Odpowiedź na to pytanie nie powinna nikomu sprawić problemu – oczywiście, że nie. Co prawda, niektórzy obawiają się, że jedząc słodycze mogą przytyć, ale obecnie i z tym łatwo sobie poradzić. Mowa tu oczywiście o deserach, które nie tuczą. Z tego też względu w tym artykule przytoczę trzy przepisy na takie lżejsze i zdrowsze desery, którymi będziemy mogli się zajadać, nie obawiając się przy tym, że przytyjemy.

Desery, które nie tuczą

Desery, które nie tuczą

CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 500 g śliwek węgierek (mogą być mrożonki)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

KRUSZONKA:

  • 70 g margaryny bez mlecznej (ewentualnie masło klarowne)
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g mąki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Do miksera wrzucamy mąkę, cukier trzcinowy, margarynę oraz płatki owsiane. Te wszystkie składniki miksujemy na sypkie ciasto. Następnie śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Jeśli są mrożone całkowicie je rozmrażamy. Owoce rozkładamy w pojemniczkach, (z możliwością pieczenia w piekarniku) skórką do dołu. Całość posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Śliwki równomiernie posypujemy kruszonką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy przez 20 – 30 minut, aż kruszonka równomiernie się zrumieni. Możemy udekorować listkami mięty.

źródło: pixabay.com


TRUFLE OWSIANE

SKŁADNIKI NA 20 – 30 SZTUK

  • 75 g margaryny bez mlecznej
  • 250 ml wody
  • 250 g brązowego cukru trzcinowego
  • czubata łyżka karobu
  • 250 ml rodzynków
  • 500 g płatków owsianych
  • mąka na dłonie

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę, wsypujemy brązowy cukier trzcinowy, łyżkę karobu, a następnie dodajemy margarynę. Gotujemy ciągle mieszając, aż do wyrobienia lekkiego syropu. Następnie do garnka wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i gotujemy dalej na małym ogniu przez 15 minut. Trufle będą gotowe, gdy syrop całkowicie zastygnie. Gdy masa będzie gotowa, odstawiamy, by trochę ostygła. Na koniec z masy formujemy dłońmi (by się nie kleiły, obsypmy je mąką) małe kulki. Trufle podajemy po całkowitym ostygnięciu.

PIEGUSEK

SKŁADNIKI NA 12 KAWAŁKÓW

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g maku
  • 50 ml oleju
  • 200 ml mleka roślinnego lub wody
  • łyżka octu naturalnego
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę parzymy wrzątkiem i dobrze odcedzamy. Następnie mieszamy mikserem mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy mak, olej, mleko lub wodę oraz ocet naturalny, dwie łyżki aromatu waniliowego i ponownie dobrze mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Pieczemy przez około 25 minut.

źródło: pixabay.com

Jeżeli nie lubimy słodyczy bądź nie chcemy ich jeść, bo np. jesteśmy na diecie, śmiało możemy przygotować sobie jeden z powyższych deserów. Deser taki jest lekki, zdrowy i na pewno mało tuczący.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *