Coraz więcej informacji o cydrze

Do Polski napływa coraz więcej informacji o tzw. cydrze. Dlatego większość z nas zapewne słyszała już o nim, jak również o napojach z niego robionych. Największa ich produkcja znajduje się w Wielkiej Brytanii, natomiast Irlandia słynie z ilości wypitych trunków, które robi się z cydru.  Także i u nas cydr zdobywa coraz to większą popularność. Istnieje kilka powodów dlaczego tak jest?

źródło: pixabay.com

Może na początek wyjaśnijmy, co to jest w ogóle cydr. A więc cydr jest to niskoprocentowy napój alkoholowy (4 – 7%) powstały w wyniku fermentacji moszczu jabłkowego. Jego nisko procentowość sprawia, że cydr jest doskonałym trunkiem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn.

Może być gazowany (sztucznie dodanym dwutlenkiem węgla), musujący (naturalny Co2) lub też wcale nie posiadający bąbelków. Cydr smakuje nam, ponieważ jest to orzeźwiający napój o umiarkowanej słodyczy. Świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Cydr jest cydrem i nie należy go mylić z żadnym zwykłym trunkiem takim, jak wino, czy piwo. Napój z cydru możemy przyrządzić sami. Jednak, aby go sporządzić potrzebujemy kilku produktów. A mianowicie 0,5 l moszczu jabłkowego, 0,5 l syropu cukrowego i 2 g pożywki drożdżowej. Do wyciśniętego moszczu z jabłek dodajemy rozmnożoną pożywkę drożdżową i wlewamy do gąsiora lub małej buteleczki do ¾ pojemności. Następnie zamykamy szczelnie korkiem lub rurką fermentacyjną i fermentujemy w temperaturze 22 – 25 stopni C. Po 8 – 10 dniach dodajemy syrop cukrowy, starannie mieszamy i dalej fermentujemy, utrzymując temperaturę 18 stopni C. Gdy fermentacja się zakończy (mniej więcej po 4 tygodniach), a cydr zacznie się klarować ściągamy powstały osad. Po tym czasie przenosimy balon do chłodu na dalsze 4 – 5 tygodni i ponownie ściągamy osad. Naczynie zamykamy samym korkiem, a po 2 miesiącach rozlewamy przez gęste płótno lub flanelę do czystych butelek, szczelnie je zamykając. Przechowujemy w temperaturze 8 – 10 stopni C.

źródło: pixabay.com

Myślę, że jasno wytłumaczyłam, jakie to informacje o cydrze mogą napływać z zagranicy. Dzięki temu, że dostajemy o nim same pozytywne opinie staje się on także popularny w Polsce. Dlatego m.in. w tym artykule pozwoliłam sobie przytoczyć domowy przepis na trunki z cydru.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *